Persienner – mörklägger ditt sovrum

Persienner i trä, kan det verkligen stämma?

Ja, numera finns det faktiskt många typer att välja mellan. Det var länge sedan vitmålade aluminiumpersienner inuti ditt fönster var ett av få alternativ på marknaden, idag kan du välja på allt från trä och bambu till tyg och papp.
Det kan även vara bra att känna till att många persienner inte monteras mellan fönsterglasen längre utan på insidan av din fönstersmyg eller direkt på ditt överliggande fönsterfoder.

Möjligheterna är oändliga men vi ska försöka hjälpa dig fram till ett beslut – Vi ska hjälpa dig hitta din persienn!

Gula Persienner

Medföljer:
✔ 1 persienn
✔ Vridstång
✔ Snöre

Övrig info:
✔ Aluminum
✔ Färg: Gul
✔ Lamellernas mått 0,18 * 2,5 cm

Du skriver själv in måtten som din persienn ska ha innan du beställer. Följ anvisningarna för hur du mäter noga.

Ljusgrå persienner

Medföljer:
✔ 1 persienn
✔ Vridstång
✔ Snöre

Övrig info:
✔ Aluminum
✔ Färg: Gul
✔ Lamellernas mått 0,18 * 2,5 cm

Du skriver själv in måtten som din persienn ska ha innan du beställer. Följ anvisningarna för hur du mäter noga.

Vita persienner

Medföljer:
✔ 1 persienn
✔ Vridstång
✔ Snöre

Övrig info:
✔ Aluminum
✔ Färg: Gul
✔ Lamellernas mått 0,18 * 2,5 cm

Du skriver själv in måtten som din persienn ska ha innan du beställer. Följ anvisningarna för hur du mäter noga.


Skuggor – en instagramvänlig bonus

Något som trendar just nu är att fotografera rum och inredning eller ta selfies i persiennskuggor.
Det här med vackra skuggfall är tveklöst en härlig bonus med persienner vid sidan av det mest självklara – att dom mörklägger ditt sovrum så du alltid sover gott om natten.

Vilka mått ska persienner ha för att passa mina fönster?

Steg 1

Det första du behöver välja innan du kan börja mäta dina fönster är om dina persienner ska hänga inuti ditt fönster eller utanpå.

Persienner i trä var en stor trend på 80-talet och eftersom persiennbladen ofta var bredare om du valde dom i trä så gick det av naturliga skäl inte att installera dem mellan dina fönsterglas. I dag är persienner i trä hetare än någonsin och dom monteras fortfarande vanligtvis på insidan av ditt fönster istället för mellan dina fönsterglas. Således är det måtten mellan din vänstra och högra fönstersmyg som är relevanta för att du ska kunna få plats att fästa din persienn i fönstersmygens övre list men det går också bra att montera dem direkt på ditt överliggande fönsterfoder.
Det viktiga här är att du inte väljer för breda persienner, då får dom helt enkelt inte plats. Skulle du mäta ut dom lite för korta är det dock inte hela världen eftersom det viktigaste ändå är att dom täcker dina fönsterglas.

På 90-talet var det persienner mellan dina fönsterglas som gällde. Om du väljer detta så är det, på grund av kraven på att dina persiennblad måste komma i en storlek som passar mellan dina fönster nästan uteslutande aluminiumpersienner som gäller för att du ska lyckas med din montering och du.. om det var viktigt med måtten när du väljer utanpåliggande persienner så är det ännu viktigare om du väljer att köpa persienner som monteras mellan dina fönsterglas.

OBS! Om du har isolerade treglasfönster så kan du inte montera dina persienner på insidan av två skäl.
1. Ditt fönster går inte att dela/öppna.
2. Även om det hade gått att öppna så hade det varit för trångt att montera en persienn här.

Säkerställ därför att du har kopplade tvåglasfönster om du väljer detta alternativ.

Steg 2

Nu när du har valt din persienntyp så har det blivit dags att mäta.

Persiennens bredd

Om du väljer att gå med utanpåliggande träpersienner så är det alltså längdmåttet på din övre fönstersmyg som är viktigt. Det är inte hela världen om det blir lite för kort så länge det täcker ditt fönster och ryms på insidan av din fönstersmyg.

Väljer du att gå med persienner som monteras mellan dina fönsterglas så är dock breddmåttet jätteviktigt. Du måste vara noggrann när du mäter och här är det alltså bredden på ditt fönsterglas som ligger till grund för vilket breddmått din persienn ska ha.

Persiennens längd

Längdmåttet på din persienn är inte lika viktigt som bredden eftersom det inte gör så mycket om det blir lite extra blad till övers i underkant men självklart är det bra om du mäter upp även detta så noggrant som möjligt. Det är alltså höjdmåttet på ditt fönsterglas som gäller för aluminiumpersienner och höjdmåttet mellan din övre och undre fönstersmyg som gäller när du väljer persienner i trä.

Steg 3

Nu kommer det roliga. Vilken färg vill du ha på dina persienner?

Steg 4

Nu är det dags att montera. Eftersom olika persienner kan ha varierande monteringsanvisningar så är det enda vi kan säga helt säkert att du kommer behöva en skruvmejsel för att fästa din persienn även om det faktiskt finns självhäftande persienner som du limmar fast också, men det är inte lika vanligt.

Steg 5

Nu är du klar. Njut och sov gott!


Andra har även tittat på